Allt flera behöver energi

I en debattartikel den 18 januari oroar sig Agneta Lejdhamre, Västerås, med all rätt för vår framtid på Jorden. Samtidigt som AL vill ändra vår livsstil för att minska klimathotande utsläpp, ifrågasätter hon kärnkraften som ett medel för att minska vår användning av fossila bränslen. I båda fallen tappar AL bort fakta, som är av stor betydelse för hennes slutsatser.


Energianvändning till följd av vår livsstil har ändrats hela tiden under de senaste 30 åren av energidebatt. Under denna tid har den specifika energianvändningen - det vill säga förbrukad energi per använd enhet av varor eller tjänster - minskat med 20 - 30 procent. Detta gäller både industri, hushåll och transporter.


Vad man inte får glömma bort är, att under denna tid har Sveriges befolkning ökat med ca 900 000 invånare. Trots detta har endast marginell förändring i den totala energianvändningen förekommit. Ser man på det globala perspektivet är det ett faktum, att världens befolkning under dessa 30 år ökar med ca 2 200 miljoner människor. Det största problemet är i själva verket befolkningens tillväxt, både nu och i framtiden.


Vad gäller ALs syn på kärnkraften, kan vi konstatera att den, tillsammans med vattenkraften, är stor anledning till att vi har Europas renaste luft i Sverige. Kärnkraften har, liksom all annan industriell verksamhet, både nackdelar och fördelar. Intressant är då att veta, att såväl svenska som internationella livscykelanalyser, miljömässigt placerat kärnkraften och vindkraften som de bästa alternativen. Hänsyn har då tagits till risker både för människor och för ekologin. Därtill kommer att kärnkraften visat vida överlägset ekonomiskt resultat.


Kärnkraften kommer därför under överskådlig tid att spela en stor roll i energiförsörjningen genom
- att vi måste minska utsläppen av växthusgaser och därmed användningen av fossila bränslen,
- att befolkningen och därmed energibehoven i världen kommer att fortsätta öka,
- att skogen måste bevaras för att suga upp den koldioxid som ändå fortsättningsvis kommer att släppas ut,
- att odlingsbar mark kommer att behövas för att klara livsmedelförsörjningen,
- att det fortfarande krävs omfattande teknisk utveckling innan solbaserad energi och fusionsenergi kan ge några nämnvärda bidrag till vår energiförsörjning.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0