Ett ljus i tunneln

Den 10 januari avser den brittisk regeringen att lägga fram siit förslag till landets fortsatta energipolitik. Efter mer än ett halvårs konsultationer har premiärminister Gordon Brown sagt:
Folket förväntar att vi har en strategi om att inte enbart tillhandahålla säker energi utan dessutom till rimligt pris och att inte bli helt beroende av andra länder. Vi kommer inte att tveka att ta de tuffa, långsiktiga beslut som krävs.

Som ett resultat av regeringens opinionsundersökningar förväntas handelsminister John Hutton uppmana det privata näringslivet att vidta åtgärder för att kunna ersätta Englands åldrande kärnreaktorer. I budskapet ligger att kärnkraften har en roll att spela för att möta åtaganden som gjorts om minskade utsläpp av koldioxid.

I Sverige har (s)-märkte Rolf Alsing klart och tydligt deklarerat att även vi bör ompröva vår inställning till kärnkraften. Han framhåller att svensk kärnkraft står för nästan hälften av vår elförsörjning, att reaktorerna nu gått problemfritt i nästan 28 år sedan folkomröstningen och att bortåt 80 procent av svenskarna vill ha en fortsatt användning av kärnkraften. Han påpekar också att vindkraften, trots alla stora satsningar, i bästa fall kan ersätta en av våra tio reaktorer.

Vi kan nu börja hoppas att det trendbrott beträffande kärnkraften vi redan sett i USA nu även har kommit till Europa. Låt oss alla hjälpa till att stödja denna goda sak.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0