Sanningen om vindkraftens pris?

Vi har nu kunnat läsa i massmedia att kraftföretaget Eon hoppat av ett danskt projekt med en jättelik utbyggnad av havsbaserad vindkraft utanför ön Lolland. Orsaken är en sprucken priskalkyl. Trots att danska staten garanterar ett råkraftpris på 50 öre per kilowattimme anser sig Eon ej ha möjlighet att klara ekonomin - det nämns istället prisnivåer på 70 - 80 öre/kWh. Dessutom anser Eon att tekniska problem kan göra projektet alltför riskfyllt.
På annat håll i pressen får vi samtidigt veta att Eon under de närmaste åren tänker investera 50 miljarder kronor i ny svensk elproduktion där det ingår kärnkraft, biobränsleeldade kraftverk och fjärrvärmeverk, men också vindkraftverk! Frågan är då om Eon upptäckt att de svenska subventionerna är mera frikostiga än de danska? Det har bland annat antytts att den svenska regeringen kan komma att överväga ett "extra" miljöcertifikat för havsbaserad vindkraft. Därmed får Sveriges elkonsumenter betala en ännu större del av elpriset via skattsedeln utan öppen redovisning.
Det är hög tid att vi får veta det verkliga priset för vindkraften tillsammans med en objektiv jämförelse med kostnaderna för anna elproduktion!

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0