Kärnkraften och klimatet

Två europeiska länder, Sverige och Tyskland, har på sin politiska agenda att kärnkraften ska avvecklas. Samtidigt har man långt gående åtagande inom ramen för EUs klimatmål att reducera utsläppen av växthusgasen koldioxid. Dessa mål är motstridiga och det är av intresse att veta hur problemet ser ut och hur det ska tacklas.
Under år 2007 fanns i drift, i Sverige 10 reaktorer med sammanlagd effekt 8 974 MWe, i Tyskland 17 reaktorer med sammanlagd effekt 20 470 MWe. Den producerade elenergin var för Sverige 64,3 TWh och för Tyskland 133,2 TWh.

För att ersätta dessa kvantiteter av energi i ett perspektiv på 15 - 20 år, står endast gaseldade kraftverk till buds (kol och olja förutsätts vara det som ska ersättas genom klimatpolitiska åtgärder). Denna elproduktion genererar i genomsnitt (beroende på typ av kraftverk) ca 0,55 kg CO2 per kWh el eller ca 550 000 ton per TWh. För Tyskland och Sverige betyder alltså en övergång från kärnkraft till gaseldning ökade utsläpp av CO2 med ca 108 miljoner ton vilket är ungefär dubbelt så mycket alla svenska utsläpp av idag.

Det som återstår att se, är hur denna ekvation ska lösas inom ramen för EUs mål att minska CO2-utsläppen med 20 procent till år 2020.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0