Kärnkraften åter på den tyska agendan

Tyskland, som till 30 procent är beroende av kärnkraft för sin elförsörjning, har sedan 2001 ett lagbeslut på att kärnkraften ska vara avvecklad till 2021. Förutsättningarna har emellertid ändrats - med ett oljepris som femfaldigats sedan 2001, oro för säkerhet i energiförsörjningen och krav på minskning av utsläpp av koldioxid - har gett nytt stöd för kärnkraften i Europas mest energikonsumerande land.
Frågan kommer att ställas på sin spets i 2009 års val till förbundsdagen, då kärnkraftvänliga, konservativa Angela Merkel tar strid med de kärnkraftnegativa socialdemokraterna (SPD), med vilka hon har samregerat sedan 2005.

Statistiken visar att tyska reaktorer drivs med hög säkerhetsnivå och anläggningarna moderniseras fortlöpande. Även om inget förslag om byggnad av nya reaktorer har lagts finns tecken på att åtminstone avveckllingen av nuvarande reaktorer kan skjutas på framtide. Den allmänna opinionen har utvecklats i en riktning för detta. En opinionsmätning i september visade att 52 procent var för senarelagd avvecklign - en uppgång från 49 procent i mars.

De två reaktorerna i Biblis, vars elproduktion sedan 1976 motsvarar behovet i 6,5 miljoner hushåll, är planerade att stängas 2009 och 2010, trots att de tekniskt är goda för åtminstone 60 års drift. Ägaren RWE driver f n en domstolsprocess för senareläggning till 2013 genom hänvisning till att andra RWE-anläggningar redan stängts av. 

Mot ändring av avställningsplanerna talar att SPD lagt mycket prestige i frågan, liksom att många problem återstår ifråga om omhändertagandet av kärnkraftens avfall. En möjlighet för SPDs till reträtt ligger i att göra frågan till en social angelägenhet med bland annat hänvisning till arbetstillfällen och elpris - bedömare anser att el från kärnkraften är ca 20 öre billigare per kWh än kol eller gas och kostar bara en fjärdedel av den från vindkraft. Även kraven från klimatpolitiken ger SPD ett tillfälle att ompröva den tidigare inställningen.


Från Angela Merkel har lagts förslag om senareläggning av stängningen om kraftföretagen satsar 40 miljarder euro på utbyggnad av förnybar energi. Företagen, som tjänar en miljon euro per dag för varje reaktor som är kvar i drift är beredda att diskutera förslaget. Men i slutändan blir det troligen risken för kraftbrist som får avgöra utgången.


VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0