Ökat samarbete Indien/Ryssland om kärnkraft

I ett möte mellan Indiens premiärminister Singh och Rysslands president Medvedev gjordes bekant att ett nytt avtal mellan länderna träffats om samarbete kring civil kärnkraft. Ryssland ska bygga "ett antal" reaktorer i Indien och ska också öka sin export av kärnbränsle till Indien.

Signh betecknar avtalet som ett stort steg framåt då avtalet förutom leveranser även inkluderar ett ökat samarbete med utveckling över hela det nukleära området. Chefen för den ryska kärnkraftsmyndigheten, Kiriyenko, uppskattar avtalets omfång till flera dussin miljarder US dollar och tillade att det kan röra sig om leveranser av upp till 12 nya reaktorer. Singh angav dock att fyra reaktorer är aktuella i ett första skede.

Indiens allt mer ökande energibehov till följd av industrialisering, befolkningstillväxt och ökad levnadsstandard är ett växande problem på grund av den stora andelen fossila bränslen i landets energibalans. Krav på minskade utsläpp av växthusgaser kan, om inget drastiskt görs, bli en olösbar ekvation i världens näst mest befolkningsrika land.

VfK/BengtKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0