Araber vill byta olja mot kärnkraft

Enligt uppgifter från USAs utrikesminister kan Förenade Arabemiraten (FAE) bli det första arablandet som tar kärnkraften i bruk. I ett pressmeddelande sägs att ett avtal om samarbete länderna emellan för uppförande av nukleära anläggningar är på väg att undertecknas. I avtalet kommer att ingå långtgående krav på säkerhetskontroll, inklusive årliga inspektioner av IAEA, liksom förbud mot att uppföra egen anrikningsanläggning.

Om allt går enligt planerna kommer FAE att ha kärnkraft i drift före Iran, som av västvärlden misstänks för planer på kärnvapenframställning. Första reaktorn planeras kunna vara i drift år 2017 och företag i både USA, Storbrittanien och Frankrike konkurrerar redan om kontrakt på leveransen. Detta är emellertid endast den första av sex planerade reaktorer,  där var och en beräknas kosta runt fem miljarder US-dollar.

FAE strävar efter att producera 25 procent av sitt energibehov från alternativa energikällor, som t ex kärnkraft, vilket ska ses i perspektiv av att landet ser en fördubbling av energianvändingen fram till år 2020.

Ett visst motstånd mot avtalet finns dock i USAs kongress, där kritiker anser att utbyggnad av kärnkraft i arabvärlden riskerar att öka "turbulensen" i regionen. Förespråkarna anser dock att det inte finns anledning till sådan oro så länge som IAEA har regelbunden kontroll över urananvändningen.

Som en kommentar till planerna kan man nämna att de oljeproducerande länderna sett att det är en dålig affär att själv elda upp sina oljetillgångar. Det är bättre att exportera oljan och istället skaffa en billigare energiförsörjning för egen del.
VfK/Bengt



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0