England höjer budet

Englands premiärminister Gordon Brown sade i ett uttalande under gårdagen att Storbrittanien avser att bygga ut 16 000 MWe av ny kärnkraft som en del av programmet för att minska utsläppen av växthusgaser. Detta är en ökning från tidigare planering och mer än hela den nuvarande kärnkraften.

I linje med regeringens tidigare deklarerade policy för kraftgenerering och tillhörande infrastruktur planerar regeringen att tredubbla kärnkraften till att svara för 40 procent av elförsörjningen år 2025 mot 13 procent idag. Enligt en rapport från CBI behöver Storbrittanien sex nya kärnkraftverk med 10 - 12 reaktorer för att klara koldioxidmålet. Då igår även investeringar för återföring och lagring av koldioxid från nuvarande koleldade kraftverk.

Franska EDF är ledande i expansionen av den brittiska kärnkraften och planerar att ha den första av fyra reaktorer i drift år 2017. Tyska E.ON och RWE är beredda att bygga ut 6 000 MWe fram till 2025 och ett konsortium av spanska och skotska elbolag har planer på utbyggnad av 3 600 MWe. Även svenska Vattenfall har diskuterat att delta i den brittiska kärnkraftutbyggnaden, men har för närvarande inga konkreta planer aviserade. Den senaste tidens debatt om Vattenfalls roll i Europa ser dessutom ut att omintet göra ett sådant deltagande.

VfK/Bengt

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0