Ändring på väg för tysk kärnkraft

Den nya tyska regeringen och kärnkraftbranschen är överens om förlängda drifttider för kärnkraftverken, och därmed beredda att mjuka upp det nu gällande avvecklingsbeslutet. I kväll träffar regeringen företrädare för branschen för att förhandla om detaljerna. Lagen från 2002 om tysk kärnkraftavveckling ska nu luckras upp. Det sker dessutom innan någon reaktor överhuvudtaget hunnit stängas enligt lagen.

Regeringen anser att kärnkraft är en nödvändig "övergångsteknologi", i väntan på förnybara energislag. På mötet i kväll handlar det om villkoren för att kärnkraftföretagen ska få driva sina reaktorer vidare. Förlängda drifttider väntas ge stora vinster i de fyra kärnkraftbolagen, varav ett är svenska Vattenfall. Regeringens önskan är att så mycket som möjligt av de här övervinsterna ska styras till utbyggnad av förnybar energi.

Den utveckling som nu kan skönjas är välkommen och inte helt oväntad. Med det stora beroende av fossila bränslen som Tyskland brottas med, synes det helt orimligt att börja stänga fungerade kärnkraftverk. Det betyder samtidigt att ännu en av det europeiska kärnkraftsmotståndets bastioner börjat smulas sönder. Att "rätt" beslut nu kan fattas är av stor betydelse för hela Europas elförsörjning.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0