USA höjer tempot för kärnkraften

Enligt källor i Vita Huset vill nu president Obama öka stödet för ny utbyggnad av kärnkraft i USA. Han kommer därför att föreslå en tredubbling av de statliga lånegarantierna för nya reaktorer till 54 miljarder US dollar. De nya garantierna är till en del presidentens sätt att understryka hans nyligen uttalade strävan att öka kärnkraftproduktionen i landet. I samma riktning pekar energidepartementets plan för en expertpanel med uppgift att hitta en lösning för omhändertagande av kärnkraftens avfall med bland annat alternativ till Yucca Mountain-anläggningen i Nevada.

Obama sade i sitt tal till nationen den 27 februari: För att kunna skapa fler energivänliga jobb behövs mer produktion, högre effektivitet och nya insatser. Detta betyder utbyggnad av en ny generation av säkra, rena kärnkraftreaktorer i landet.

Berörda kraftföretag ser lånegarantierna som nödvändiga för att kunna få finansiering för projekt med upp till tio års ledtid. I en rapport nyligen från Nuclear Energu Institute uppskattas projektkostnaden för en reaktor till nio miljarder dollar.

Under år 2008 svarade kärnkraften för 20 procent av USAs elproduktion.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0