30-årsjubileum

Idag är det 30 år sedan svenskarna gick till folkomröstning om kärnkraften. Riksdagens beslut till följd av resultatet avgav att all kärnkraft i Sverige skulle vara avvecklad till år 2010. Med facit i hand ser vi idag att miljörörelsens förhoppningar på de "flödande energikällorna" är ett bländverk och att kärnkraften står stark i energimixen.

Folkomröstningen år 1980 var i själva verket en nödvändighet för att läka de sår som 1970-talets kärnkraftdebatt rivit upp i det politiska partisystemet, och som riskerade landets politiska stabilitet. Därav kom de paradoxala alternativen, som till synes alla tre förespråkade kärnkraftens avveckling, för väljarna att ta ställning till.

Så här har Hans Blix, en av ledarna för linje 2, kommenterat omröstningen:
- Varken han själv i Linje 2 eller andra i Linje 1 var helt uppriktiga när de presenterade sina alternativ, eftersom syftet i själva verket var att rädda kvar kärnkraften.
Han medger också att det var mycket politisk taktik och smarta grepp bakom formuleringarna på Linje 2:s valsedel som stöddes av Socialdemokraterna och Folkpartiet.
- Det var ett taktiskt grepp av regeringen och även av folkpartiet att det på baksidan av valsedeln stod att kärnkraften skulle vara i statens ägo. Det var ett sätt att skrämma bort moderatledaren Gösta Bohman. Linje 2 gick segrande ur striden, knappt före Linje 3, som var miljörörelsens avvecklingslinje.

Resultatet av det hela blev till sist positivt - kärnkraften överlevde, och det har vi alla anledning att idag vara tacksamma för.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0