Är kärnkraften tillräckligt säker?

Rubrikens fråga ställdes av FNs generalsekreterare Ban Ki-moon vid en konferens i Kiev inför 25-årsdagen av olyckan i Tjernobyl. Reportage från konferensen finns under länken http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5j2lvtSUh00bV9CZ-ykhAYce5xUsw?docId=7b1b0ae37b2c4019ab2994530e6e0a62

Frågan är betydligt mera komplex än vad den ser ut att vara. Vad som är 'tillräckligt säkert' och vem som ska avgöra detta är i första hand en social och filosofisk fråga och kan ha ett stort spektrum av olika svar. Ur ett cost-benefit-perspektiv bör svaret bli att säkerheten är tillräcklig så länge som olägenheten av annan energiproduktion av motsvarande kvantitet överskrider den som kärnkraften orsakar.

Ur ett ekonomiskt perspektiv kan vi konstatera att världen passerat 'the point of no return' när kärnkraften idag svarar för en sjättedel av den globala elförsörjningen. Med för handen varande planer på utbyggnad av nya kärnreaktorer beräknas kärnkraften hålla minst denna andel under överskådlig tid.

Mot denna bakgrund är det motiverat att såväl regeringar som förträdare för industrin tar till sig de uttalande som Ban Ki-moon och även IAEA-chefen Yukiya Amano gjorde vid konferensen. Kärnkraften är idag en etablerad del av världssamhället och måste liksom all annan verksamhet kunna uppfattas av samhällets medlemmar som en naturlig del av tillvaron.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0