Beslut i panik?

I ljuset av haveriet i Fukushima efter jordbävning och tsunami, förbereder nu EU-kommissionen ett "stresstest" att applicera på samtliga kärnreaktorer inom EU. Förutom uppföljning säkerhetssystemens status, föreslås även verifiering av tålighet mot just jordbävning och tsunami. Självklart ska alla riskmoment granskas, analyseras och vid behov åtgärdas, men rimligen bör riskens båda komponenter, sannolikhet och konsekvens, behandlas på ett realistiskt sätt.

Reaktionen i Tyskland, med inriktning på att åter tidigarelägga avvecklingen av landets reaktorer, kan leda till en upprepning av falisemanget i Barsebäck, men i femtondubbel skala. Ersättning av de 20 000 MWe som tysk kärnkraft idag kan leverera är inte möjlig utan ökad användning av fossila bränslen. Därmed står också avvecklingen i strid med EUs 20-20-20-mål för klimatpolitiken.

Förutom dessa dilemman innebär en stängning i förtid en enorm kapitalförstöring och beräkningar visar att vid stängning av samtliga reaktorer inom tio år skulle ett ekonomiskt bortfall på storleksordningen 70 mrd euro behöva bokföras.

I motsats till Tyskland har Frankrike inga planer på att ändra kurs och den franske presidenten har uttalat att Frankrike inte kommer att minska exporten av ren el från kärnkraft.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0