Nya prövningar för EPR

Arevas nya tryckvattenreaktor, EPR, har nya prövningar att vänta. Strålsäkerhetsmyndigheterna i Frankrike, Finland och Storbritannien kräver att säkerheten förbättras och nu gäller det att visa att det finns ett säkerställt oberoende mellan instrumenterings- och kontrollsystemet I&C för reaktorns driftsystem och motsvarande I&C för säkerhetssystemet.

Finska Olkilouto III är första exemplaret som byggs av EPR. Det bygget är försenat och kostnaderna har stigit till sex miljarder euro. Detta är mycket även för en anläggning av prototypkaraktär. I Frankrike pågår bygge av Arevas andra kommersiella EPR-reaktor. Det är det franska energibolaget EDF som bygger en tredje reaktor i kärnkraftsanläggningen Flamanville i Normandie. I Storbritannien, där franska EDF har köpt det brittiska energibolaget British Energy, finns Arevas EPR-reaktor med i planeringen för ett kommande reaktorbygge - både från EDF:s sida och tyska Eon, som också vill bygga EPR-reaktor. Därav den brittiska strålsäkerhetsmyndighetens intresse.

Det som kan förvåna är myndigheternas behov av att ställa de aktuella frågorna i ett långt framskridet byggskede av en reaktortyp som varit under utveckling i mer än femtor år. Kravet på separation av säkerhets- och driftsystem är grundläggande säkerhetsfilosofi sedan 1970-talet och frågan är nu om Areva misslyckats med detta eller om tillgänglig dokumentation ger en ofullständig information. Oavsett vilket är det som nu pågår ett allvarlig bakslag för Arevas renomé som reaktorbyggare.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0