USA-intresse för svensk avfallsförvaring

Efter åratal av typiskt amerikanska, byråkratiska långbänkar kring frågan om slutförvaring av högaktivt reaktoravfall (använt kärnbränsle) har man nu börjat intressera sig för de svenska valen av strategi och metoder för ändamålet. Projektet Yucca Mountain i Nevada har efter oändliga processer om överklaganden börjat bli ohållbart.

Den svenska framgången med att hitta en förvaringsplats, som accepteras av befolkningens opinion, visar betydelsen av hur ett långsiktigt och tålmodigt arbete med en teknisk-vetenskaplig grund och kontinuerlig information till allmänheten skapar ett nödvändigt förtroende för projektet.

Vid ett seminarium i San Diego redogjorde SKB-chefen Thegerström för hur platsvalet succesivt snävats in från att gälla ett dussintal platser, med varierande motstånd i opinionen, till två aktuella orter, som båda var angelägna om att ta emot en förvaringsanläggning. Genom att visa stor kompetens och öppet redogöra för uppnådda resultat och ställningstaganden kunde samhällets tveksamhet övervinnas.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0