Nytt kärnkraftbeslut i Italien

Den italienska regeringen har utfärdat ett dekret med kriterier och procedurer för utbyggnad av ny kärnkraft fram till år 2020. Byggarbetena är planerade att påbörjas år 2013. Beslutet grundas på den lag som senaten antog i juli 2009 för att avbryta det moratorium som pågått sedan år 1987.

Dekretet anger en lista på regioner lämpliga för förläggning av reaktorer och avfallsanläggningar och definierar procedurer för uppbyggnad och drift av anläggningarna. De reella besluten om exploatering ska fattas i samråd mellan kraftbolagen och lokala intressenter för de berörda regionerna. 

Flottan av nya reaktorer ska hjälpa Italien att säkra en tillförlitlig energiförsörjning och minska landets stora importberoende (idag världens största importör med 86 % utlandsberoende). Härtill ska kärnkraften hjälpa Italien att möta kommande krav på minskad emission av växthusgaser och bidra till en sänkning av elpriset till konsumenterna (Italien har tredje högsta konsumentpriset inom EU efter Holland och Danmark).

Detta historiska beslut visar att kärnkraftens återkomst i Europa fortsätter att samla kraft och att fler och fler länder inser kärnkraftens fördelar.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0