Tyskland på rätt väg

Den tyska regeringen har nu efter en längre tid av förhandlingar lyckats enas om ett förslag om förlängning av de tyska kärnreaktorernas drifttid. Atomlagen ändras så att reaktorerna får drivas längre och producera mer. De äldre får åtta, de yngre fjorton års förlängd drifttid. I gengäld ska kraftbolagen satsa miljardbelopp på förnybar energi och dessutom betala en kärnbränsleskatt på 2,3 miljarder euro per år.

Det nu lagda förslaget har tydliga likheter med det som den svenska regering fick riksdagens gehör för tidigare i år. En viktig skillnad är dock att i Tyskland kommer det fortfarande att finnas förbud mot uppförande av nya reaktorer.

Sista ordet är dock ännu inte sagt. Uppgörelsen i koalitionen ska formellt beslutas den 28 september när regeringen lägger fram lagförslag om driftstider, nya säkerhetsstandarder och avgifter öronmärkta för grön energi. I förbundsdagen har regeringen en klar majoritet och lagförslagen väntas bli godkända redan i oktober. Ett osäkerhetsmoment är förbundsrådet, parlamentets delstatskammare, där för närvarande 9 av 16 delstater är kritiska. Förbundsrådet väntas inte kunna stoppa lagstiftningen men kan förhala den.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0