Kuwait planerar för kärnkraft

Kuwait är det fjärde arabiska landet att tillkännage ett kärnkraftsprogram och tänker sig att bygga fyra kärnreaktorer under de kommande 12 åren. Planen omfattar uppförande av fyra 1.000 megawatt reaktorer fram till år 2022 och byggstart kan komma redan i början av nästa år.

Omplanen sätts i verket skulle detta göra Kuwait, världens fjärde största oljeexportör, också till den fjärde arabiska staten att tillkännage planer på att bygga kärnreaktorer för energiproduktion, efter Egypten, Jordanien och Saudiarabien.

Kuwait har en tillväxt i energiförbrukningen på omkring sju procent per år och måste göra något åt sitt stora oljeberoende. En analys visar att kärnkraft är lönsam så länge oljepriset är över 45 - 50 USD per fat, men det återstår att utreda hur kärnenergin kan passas in i energimixen i Kuwait för de nästkommande 20 åren.

I april undertecknade Kuwait ett avtal om kärntekniskt samarbete med Frankrike och den här veckan undertecknade man ett ytterligare samarbetsavtal med Japan för att på lång sikt öka Kuwaits nukleära kapacitet. 

De oljeexporterande länder har ett eget intresse att hitta alternativa energikällor för att maximera sin oljeexport. Genom att investera i alternativa energikällor nu, hoppas på att se ökade vinster i oljeexporten i framtiden.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0