Använd inte mat som bränsle!

Idén att ersätta olja med etanol har fram till den senaste tiden varit en "kungsväg" för villrådiga politiker av alla kulörer. Därmed skulle oljeprishöjningar bromsas och drivmedel till världsbilismen säkras. Men etanolen konkurrerar om råvaror till livsmedel, på samma sätt som bränslepellets tar för sig av skogsindustrins råvaror. Nu börjar vi emellertid se resultatet i form av kraftigt stigande livsmedelspriser och befarad massvält i tredje världen. I VfK har vi sedan länge varnat för denna utveckling.

I flera av de fattigaste länderna har redan kunnat märkas social oro och politisk instabilitet på grund de ökade matpriserna. Från dessa länder reses krav på att Europa och USA ska ompröva sin politik att stödja tillverkning av fordonsbränsle av spannmål. Även om minskade skördar p g a torka och ökad konsumtion har gjort sitt till den uppkomna situationen, är bränsleetanol på sikt en ohållbar väg att gå. En ökande befolknng kräver per automatik ökad livsmedelsförsöjning.

Enligt Världsbankens bedömningar har matpriserna globalt stigit med 83 procent de tre senaste åren och världsproduktionen av ris är nu mindre än den stigande efterfrågan med rusande prishöjning som följd. Idag användes en femtedel av USAs majsskörd till etanol vilket bidragit till global brist på matolja.


Allt detta har lett till att en panel av miljörådgivare kräver att EU ska avskriva sitt mål att ha 10 procent biobränsle i transportsektorn år 2020. Både i Europa och USA finns dock motsatta åsikter som hävdar att en fortsatt utveckling av jordbruket, framför allt i tredje världen ska göra det möjligt att tillgodose efterfrågan.

För egen del tycker jag hela denna konflikt öppnar för ökade insatser på utveckling av elhybridbilar med klimatneutraln framställning av den el som behövs.

VfK/Bengt

Läs mer om vår verksamhet på Västeråsare fär kärnkraft






Kommentarer
Postat av: Petra

Hej!
Vill du veta vad amerikanerna har "koll på" så kolla gärna på min blogg. :)

2008-04-29 @ 18:06:33
URL: http://www.petra79.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0