Världens energiframtid

Klimathotet från utsläpp av växthusgaser blev 2007 års stora debattämne. Massmedia vinklar som vanligt alla extrema ståndpunkter för att skapa största möjliga sensation. Problemet är speciellt så till vida att det är globalt, mångfasetterat och svårgripbart. Därför måste vi som kämpar för en realistisk energipolitik visa på problemets tekniska och ekonomiska förutsättningar och göra detta utan överdrifter.
Klimatprofessorn Bert Bolin tog upp detta ämne i sin sista debattartikel i SvD och följande citat ur artikeln ger en bra sammanfattning av läget:

"Hur är det möjligt att minska i-ländernas utsläpp under de närmaste 40 åren med 60-80 procent?
Hur snabbt kan det framtida samhället ta förnyelsebara energikällor i bruk, eller lagra koldioxid från fossila bränslen djupt i berggrunden eller utveckla kärnkraften vidare?
Hur kan kampen mot fattigdomen förenas med globala klimatinsatser? Hur kan den ekonomiska politiken hanteras på ett rationellt sätt i denna nya situation?
Världen möter idag ett helt ny typ av problem, hot som inte kan knytas till någon enskild nation utan till människosläktets nyvunna förmåga att påverka hela det globala naturliga systemet, inte bara klimatet. Vi har aldrig tidigare varit i denna situation."

Svaren på dessa frågor får inte dröja alltför länge!

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0