Uranbrytning i Sverige

I ett föredrag hos Tekniska föreningen i Västerås  på måndagskvällen gav professor Bert Allard en mycket intressant redogörelse av idéer om hur uranbrytning ska kunna genomföras på ett miljöriktigt sätt. Med avancerade laknings- och reningsmetoder kan en rad olika metaller utvinnas i en kedja av processer.

I en bearbetning av de mellansvenska skiffrarna kan tungmetaller som t ex nickel och vanadin liksom sällsynta jordartsmetaller bli huvudprodukter och uranet en biprodukt. Härmed öppnar sig nya perspektiv på ekonomin för utvinning av de svenska, lågvärdiga uranförekomsterna. Denna form av samtidig metallutvinning är redan under utveckling i andra delar av världen.

Uranbrytning i Sverige har under en lång tid varit politiskt bannlyst. Under det senaste året har den nuvarande regeringen dock öppnat för prospektering och sådan pågår nu över stora delar av landet. Den svenska berggrunden beräknas innehålla västvärldens största nu kända uranförekomster. Även om metallhalten i dessa malmer är förhållandevis låg finns ett stort internationellt intresse för inmutningar av dessa.

De senaste årens flerdubbling av uranpriset är ett ytterligare skäl till att hålla en god beredskap för svensk uranutvinning. En sådan verksamhet skulle på nytt ge Sverige en mera central position inom kärnkraftvärlden.

VfK/Bengt

Läs om vår verksamhet här http://vfk.freezope.org/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0