Plats för använt kärnbränsle

Slutförvaringen av det svenska kärnbränslet kan göras i Oskarshamns kommun. Där är åtta av tio invånare numera för en slutförvaring. Resultatet av SKBs opinionsundersökning säger att 40 procent är "helt för" och 43 procent är "för". Bara 4 procent är "helt emot" och 9 procent "emot". Samma frågor har också ställts till boende i kommunerna Östhammar (med Forsmark), Uppsala, Tierp, Hultsfred, Västervik, Borgholm och Mönsterås. Majoriteten är positiva till en slutförvaring, men det intressanta är att andelen positiva är större ju närmare kärnkraftsanläggningen man bor och minskar i takt med att det geografiska avståndet till den aktuella platsen ökar. 
Opinionsutvecklingen i Oskarshamn är ju goda nyheter som tar bort ytterligare ett av kärnkraftmotståndarnas argument som hävdar att man inte vet var man ska göra av det högaktiva reaktoravfallet. KBS3-systemet visar tekniken för hur förvaringen ska gå till och vilar på solid vetenskaplig grund. En avgift på produktionen betalas av kraftbolagen till en särskild fond som ska finansiera bland annat slutförvaringen. Därmed är alla pusselbitar på plats.
Den invändning som kan göras är att framtida teknikutveckling troligen kommer att göra det använda kärnbränslet till en oerhört värdefull energikälla och då måste förvaringen ha gjorts på ett sätt som gör det möjligt att utvinna dessa tillgångar.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0