Finsk energistrategi

Finska regeringen presenterade igår sin klimat- och energistrategi för kommande årtionden. Man lovar att satsa på förnybara energiformer som vindkraft - men samtidigt ska också kärnkraften byggas ut. Målet är att Finland ska bli oberoende av importenergi från Ryssland och samtidigt uppfylla EU:s klimatmål för år 2020.

Finland strävar alltså efter att bli mer självförsörjande i fråga om energi, bland annat genom en utbyggnad av kärnkraften. Strategin baserar sig på stegvisa mål enligt vilka utsläppen av växthusgaser ska minska och andelen förnybar energi öka. Också energieffektiviteten ska förbättras. Andelen förnybar energi ska öka med 38 procent till år 2020.

Landets elproduktionskapacitet ska vara så stor att den också klarar av toppar i konsumtionen och möjliga störningar.
Ett principbeslut om kärnkraften är att vänta redan under innevarande regeringsperiod och en sjätte kärnreaktor kunde i så fall tas i drift omkring år 2020.

Skogsindustrin berömmer regeringens klimat- och energistrategi för att den ger branschen en viktig roll som producent av förnybar energi. Energi- och miljöchefen vid Skogsindustrin, Stefan Sundman, anser att nästa steg vore att avstå från elskatten för energiintensiv industri eftersom skatten betyder en dubbel kostnad för branschen som också har utgifter för utsläppen.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0