Vindkraften kan aldrig ersätta kärnkraften

Den som tror, att vi i Sverige kan byta kärnkraft mot vind eller annan intermittent kraftkälla såsom sol- eller vågkraft har inte tänkt eller saknar kunskap. Tack och lov har Alliansen markerat att kärnkraften stannar. Tyskland måste t ex bibehålla kolkraft som uppbackning av vindkraften.

Om kärnkraften stängdes skulle vi väl ha 45% vattenkraft, 40 % förnyelsebar intermittent (vind, sol, våg) och 15 % övrigt. I dag har den intermittenta kraften – främst vindkraft – en tillgänglighet på ca 23 %. För att täcka 40 % av vårt energibehov krävs därför 4 gånger så hög installerad effekt som kärnkraften eller 4 ggr 40 % av total erforderlig effekt, dvs 160 %. Tillsammans med vattenkraft och övrigt (60 %) blir det 220 %. Vi måste mer än dubbla installerad effekt i Sverige!

Det värsta är dock, att 40 % av vårt kraftbehov skulle täckas av intermittent kraft, som kommer och går. Frågan är, om ett sådant system över huvud kan startas. Betänk, att kraftbehovet skall täckas varje tiondels sekund hela året, annars kollapsar hela systemet och vi har en black out som den berömda i New York. I varje fall håller systemet aldrig den kritiska kallnatten i februari. Då är det vindstilla, ingen sol och vågkraftverken är infrusna.

(mp) måste ändra sig. Det har Greenpeace gjort.

VfK/Hans


Kommentarer
Postat av: jomabivi89

Tack för läsningen.

2009-12-17 @ 21:00:55
URL: http://jocoophv.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0