Bara problem med vindkraft
Under Almedalsveckan diskuterades hindren för att skapa framtidens kraftsystem med ökad andel vindkraft. Ett av hindren för utbyggnad av vindkraft har varit de långa tillståndsprövningarna enligt både plan- och bygglagen och miljöbalken. När så miljöprocessutredningens förslag att prövning endast ska ske enligt miljöbalken nu blivit lag, har det samtidigt införts en omdebatterad regel om kommunal vetorätt mot vindkraftsetablering. Denna fick starkt kritik under seminariet, och både Svensk Energi och Svensk Vindenergi, kom också med invändningar mot vetot. Trots detta är ju kommunalt veto en etablerad process i etableringsfrågor och är motiverad även i fallet vindkraft.
En annan fråga som debatterades var behovet av balanskraft för att reglera variationerna i vindkraften och kunna sätta in annan kraftproduktion när det blåser mindre. En utbyggnad till planeringsmålet 30 TWh vindkraft kräver cirka 2 000 - 3 000 MW ny reglerkapacitet, och då är det bara en utbyggnad av den lättreglerade vattenkraften som kan lösa problemet.
Statistik över blåsten i Norden visar dessutom att när det är svaga vindar i ett land är det det i de andra med - man kan alltså inte räkna med att vindkraftsproduktion i olika länder kan jämna ut varandra. Detta behov av mer reglerkraft har man inte beaktat från staten sida och en helhetssyn saknas på kraftsystemet i energipolitiken.
Problemet är att vattenkraftsproduktionen tvärtom minskar med 5 till 10 procent vid omprövningar av vattendomar, vilket på sikt ger en minskad produktion på 3 TWh/år. Bland annat måste mer vatten spillas. Lokala miljöhänsyn om vissa växtarter och sportfiske väger då tyngre än globala miljöhänsyn att minska växthuseffekten som anses vara ett större hot mot växter och djur.
Redan i dag görs bara i Vattenfalls kraftverk årligen miljontals upp- och nedregleringar i elproduktionen för att hålla frekvensen i kraftnätet när landets elanvändning varierar. Men nu minskar reglerförmågan varje gång en vattendom omprövas. Men redan de närmaste åren måste det bestämmas hur vattenkraften ska byggas ut för att reglerförmågan ska behållas när vindkraften ökat kraftigt om något decennium.
Ett annat hinder för vindkraftsutbyggnaden är flaskhalsarna i elnätet. Svenska Kraftnät planerar i och förs sig förstärkningar av stamnätet, nu senast lades en ny Gotlandskabel in i planerna, men det finns flera problem. Planeringen försvåras av att mycket produktion är decentraliserad och vid större vindkraftsparker krävs även utbyggnad av regionnätet. Samtidigt stöter all utbyggnad av ledningar på patrull. Det lokala motståndet är ofta hårt:
Det går inte att få bort tanken på att med en ny fullstor kärnreaktor på var och en av våra förläggningsplatser, så hade hela problemet varit löst!!
VfK/Bengt