Kärnkraft och klimat

En ny forskningsrapport från ryska Greenpeace visar på den globala uppvärmningens påverkan på miljön och ekonomin i de stora områdena med permafrost. Under de senaste decennierna har medeltemperaturen långsamt stigit i det extrema inlandsklimatet med dess långa stränga vintrar och korta heta somrar. I nordöstra Sibirien är klimatfrågan något som oroar många människor. Jakutsk med 300 000 invånare är byggd ovanpå permafrosten. 

Forskarna på Permafrostinstitutet i Jakutsk säger att den stigande temperaturen leder till ökad nederbörd som i sin tur mjukar upp marken. Infrastrukturen i regionen blir förstörd när permafrosten ger vika. Forskarna på Permafrostinstitutet i Jakutsk säger att den stigande temperaturen leder till ökad nederbörd som i sin tur mjukar upp marken. Infrastrukturen i regionen blir förstörd när permafrosten ger vika.

Förutom att samhällsstrukturen i de berörda områdena kan ta allvarlig skada, kan förändringarna också få globala effekter. Forskare har länge varnat för vad som kan hända med klimatförändringen om metan med kraftig växthuseffekt frigörs från den frusna marken. Norra Sibirien innefattar världens största tillgångar av naturgas med stor betydelse för Europas energiförsörjning.

Snabbare klimatförändring och försvårad gasutvinning ställer båda ökade krav på kärnkraftens användning i Europa. Ansträngningen med övergång till klimatneutral energi kommer att bli än viktigare och ger inte utrymme för partipolitiskt rävspel. Tiden till "the point of no return" blir allt kortare!

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0