Kärnkraft bra för miljön

Californiens guvernör Arnold Schwarzenegger anser att kärnkraften har "en god framtid" och att Californien på nytt måste ta vara på denna "nyttiga" teknik. Som ledande delstat för klimatskyddet i USA inför man nu styrmedel för att reducera utsläppen av koldioxid, både i form av utsläppsavgifter och handel med utsläppsrätter.

Sedan 1975 finns en lag som förbjuder nya kärnreaktorer i Californien tills dess att "en godkänd och tekniskt verifierad metod för avfallshantering finns tillgänglig". Enligt nuvarande planer kommer den nationella anläggningen i Yucca Mountain vara klar tidigast år 2017. Schwarzenegger medgav att det finns människor som är oroliga för kärnkraften och att miljöaktivister sprider skräckscenarier, men framhöll samtidigt att tillskottet av avfall från nya reaktorer skulle bli marginellt i förhållande till vad USAs alla raktorer ger idag.


Californien, med över 36 miljoner invånare, har satt som mål att minska utsläppen av koldioxid till 1990 års nivå fram till år 2020 - en minskning med 25 procent från dagens nivå. Mera långsiktigt ska utsläppen minskas med 85 procent från dagens nivå fram till år 2050. I planen ingår bland annat solceller på hustak och vätgas som fordonsbränsle men en ökning av kärnkraften anser alltså guvernören kunna bli ett viktigt tillskott i försörjningen.

Idag har Californien fyra reaktorer i drift - Diablo Canyon 1 och 2 samt San Onofre 2 och 3.
 

VfK/Bengt

Läs om vår verksamhet här http://vfk.freezope.org/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0