Folkkampanjen mot kärnkraft fast i föråldrad ideologi
Folkkampanjen mot kärnkraft har på nytt börjat sprida sin propaganda på tidningarnas debattsidor, bland annat i form av Göran Bryntses (VLT den 28 april) ideologiska förkunnelse. Argumenten är de samma som när Folkkampanjen startade för 30 år sedan. Under denna tid har Folkkampanjen inte åstadkommit något som kan räknas mänskligheten till fördel.
Att GBs och Folkkampanjens ideologi är fel bevisas väl bäst av att kärnkraften i världen under dessa 30 år har ökat med cirka 40 procent både vad gäller antalet reaktorer och produktion av elkraft. De reaktorer som stängts är, med några få undantag, små och olönsamma reaktorer från 1950-talet och tidigt 1960-tal. Ett av undantagen är, beklagligtvis, stängningen av Barsebäcksverket. Detta gjordes emellertid på grund av Persson-regeringens oförmåga att stå emot danska påtryckningar och inte på grund av Folkkampanjens insatser. Därmed fick danska koleldade kraftverk också en ny marknad i Sydsverige på köpet.
GBs påstående att kärnkraftens ekonomi är usel och att vindkraften är mera lönsam ter sig orimligt med tanke på den kritik kraftbolagen får för att de anses få för höga vinster från sina kärnkraftverk. Samtidigt vet vi att ingen är beredd att starta vindkraftverk utan statliga, skattefinansierade subventioner.
Ekonomin kan också belysas med en kalkyl baserad på statistik från verkligheten. GB hävdar att 300 miljarder kronor investerades i vindkraft förra året. Gott så, men det hade varit bättre att placera pengarna i ny kärnkraft på grund av vindkraftens svaga drifttillgänglighet. För den nämnda summan kan man bygga ut 20 000 megawatt vindkraft som kan förväntas producera cirka 450 miljarder kilowattimmar per år. För samma summa kan vi istället bygga 15 000 megawatt kärnkraft med en årlig elproduktion på cirka 1 100 miljarder kilowattimmar. Detta baseras som sagt på reell driftstatistik och inte på ideologiskt hopkomna önskedrömmar.
GB och Folkkampanjen kommer säkert även i fortsättningen att hävda sin ideologi. Vi andra kan glädja oss åt att det globalt nu planeras för utbyggnad av 80 - 100 nya reaktorer och att ett 30-tal redan är under byggnad.
VfK/Bengt
Läs mer om vår verksamhet på Västeråsare fär kärnkraft