Ännu en nukleär vision

Företaget Hyperion Power Generation, baserat i Los Alamos, New Mexico, USA, arbetar med att utveckla en minireaktor, mindre än en normal villatomt och med kapacitet att producera el till 20 000 hushåll. Reaktorn ska vara helt modultillverkad och levereras på lastbil från fabrik till förläggningsplatsen för att där placeras under jord. Företagets chef, John Deal, säger att målet är att kunna producera el till lägre pris än 10 UScent per kWh var som helst i världen. Beräknat pris för en reaktor sägs idag vara 25 miljoner US dollar.

Reaktorns utformning baseras på en 50 år gammal konstruktion som sägs vara passivt säker med mycket små krav på service. Omladdning av bränsle beräknas behöva ske med sju till tio års intervall. Ansökan om licensiering är planerad att lämnas in till USNRC under nästa år. NRC bedömer å sin sida att Hyperion behöver åren 2008 - 2011 för att visa att alla licensieringskrav är uppfyllda och att myndigheten därefter behöver åren 2012 - 2015 för granskning och utfärdande av licens.

Konceptet är utan tvekan intressant och kan jämföras med arbeten som utförts av japanska Toshiba eller det svenska arbetet med Secure-reaktorn på 1970-talet. Det är heller inte osannolikt att det i klimatdebattens spår kommer att ske allt mera arbete med att utveckla uranet som en central bas för världens energiförsörjning.

VfK/Bengt 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0