Ny kärnkraft i Sverige

Vi får hela tiden rapporter om utbyggnaden av nya reaktorer i andra länder - i Europa är det Frankrike, Finland, Ryssland, Rumänien, Bulgarien och Slovakien som nämns. Den stora utbyggnaden sker dock i Asien där Kina, Japan, Indien och Sydkorea är de mest aktuella länderna.
Hur är det då i Sverige som under många år var ett av världens ledande kärnkraftsländer? Utbyggnaden av nya reaktorer har sedan 1985 varit förbjuden i lag och av politiska skäl har de båda reaktorerna i Barsebäck avvecklats. De gamla lagrarna har till synes helt vissnat ner, men så är det inte!
Sedan avvecklingen i Barsebäck pågår i de återstående anläggningarna en utveckling till betydligt kraftfullare aggregat. I Ringhals planeras ökning med 800 MWe sammanlagt, i Forsmark blir det 410 MWe och i Oskarshamn 280 MWe. Programmet för uppgraderingarna löper fram till år 2012 och när det är genomfört har det i princip tillkommit två och en halv Barsebäcksreaktor. Därmed är det inte heller fel att nämna Sverige bland de länder som fortsätter att utveckla kärnkraften.
Det finns ju som bekant även en tendens till ändrad attityd till kärnkraften bland våra riksdagspolitiker, vilket underlättar de kommande ansträngningarna med att bygga ett klimatneutralt energisystem under de kommande åren.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0