Nya reaktorer byggs i Mohovche

Slovakiens premiärminister, Robert Fico, meddelade den 3 november att bygget av reaktorerna 3 och 4 vid kärnkraftverket Mochovce har återupptagits. De två nya PWR kommer att ha en effekt av 440 MWe vardera och beräknas tas i drift år 2012 och 2013. De två reaktorerna började byggas 1986, men lades på is efter reaktorolyckan i Tjernobyl. Beslutet att återuppta bygget har fattats efter det att Slovakiens reaktortillsynsmyndighet har givit slutgiltigt klartecken.

Kraftverksägaren Slovenske Elektrarne (SE) meddelar att projektet, som beräknas kosta 2,8 miljarder euro inkluderar de modifieringar som gör att reaktorerna "uppfyller eller överträffar" alla internationella säkerhetskrav.

För att uppfylla EUs krav för anslutning till unionen tvingades Slovakien stänga två Sovjetbyggda reaktorer i Bohunice eftersom de inte gick att uppgradera till moderna säkerhetskrav. Den första stängdes år 2006 och den andra ska stängas under innevarande år, vilket gjort Slovakien beroende av importerad el. Utbyggnaden av de två nya reaktorerna inte bara kompenserar för den förlorade genereringskapaciteten utan markerar också att Slovakien vill vara en nettoexportör av elenergi i regionen.

SE ägs till 30 procent av slovakiska intressen medan italienska Enel är majoritetsägare. Enels belut att investera i Mohovche kommer vid en tid då den italienska regering nyligen aviserat sin avsikt att bryta upp det moratorium för italiensk kärnkraft som inleddes efter Tjernobylolyckan. Enels VD ser projektet Mohovche som en markering av företagets expansiva europeiska kärnkraftstrategi, som innefattar pågående projekt i Spanien, Italien och Frankrike. Mohovche 3 och 4 bidrar också till tyngden i den ökande trenden för kärnkraft i Europa och världen.

VfK/Bengt


 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0