Nya reaktorer i USA efter mer än 30 år

Kraftbolaget Southern Nuclear har gett klartecken till sin huvudentreprenör att påbörja grundarbetena för två nya reaktorer vid kärnkraftverket Vogtle i Georgia efter att USNRC meddelat nödvändiga tillstånd. Reaktorerna som ska byggas är Westinghouse AP1000 dimensionerade för en effekt av 1105 MWe vardera. Kraftverket har sedan slutet av 1980-talet redan två reaktorer i drift på platsen.

Parallellt kommer detaljkonstruktion och upphandling att utföras fram till dess att NRC meddelar slutgiltigt bygg- och drifttillstånd, vilket förväntas ske i mitten av år 2011. Först då kan montering av själva reaktorsystemen påbörjas. Dessa arbeten ska utföras av Westinghouse i samarbetet med konsultföretaget Shaw. Chefen för Shaw sade, när nyheten meddelades, att man är stolt över att få vara med och lägga grunden för en av de första nya reaktorerna i USA på över 30 år.

Från VfK kan vi bara instämma och gratulera, men samtidigt konstatera att de amerikanska, byråkratiska kvarnarna fortfarande mal tämligen långsamt.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0