Flera finska högskolor deltar i projekt som omfattar utveckling av analys- och experimentmetoder inom områden som reaktorfysik, reaktordynamik, materialteknik, termohydraulik och flödesdynamik. Forskningen bedrivs inom de program som siktar på utveckling av uthållig energiförsörjning. Man beräknar att med nuvarande konsumtion räcker världens urantillgångar inom acceptabel kostnadsnivå högst ca 200 år och utbyggnad av nya reaktorer pågår dessutom i en ökande takt. Med en övergång till Gen IV-teknik inom de närmaste decennierna får man klyvbara material för tusentals år framåt.
Professor Riitta Kyrki-Rajamäki vid Lappeenranta tekniska högskola vill dock framhålla att många utmaningar återstår att bemästra för att den nya tekniken ska kunna användas med kompromisslösa krav på säkerheten. Dessa reaktorer avviker från nuvarande reaktorteknik på flera avgörande sätt och nya material kommer in i processerna. Finland kommer aktivt att medverka i de internationella projekt som nu bedrivs för att möjliggöra kommersiellt utnyttjande av den nya tekniken.
VfK/Bengt
Finskt deltagande i Gen IV-forskning
Den utveckling som rör teknologi, som med ett samlingsbegrepp benämns Gen IV-reaktorer, engagerar många länder och så även Finland. De olika reaktortyper som studeras har gemensamt att som bränsle kunna tillgodogöra mer än de klyvbara material som är användbara i termiska reaktorer. Aktinider från utbrännt konventionellt kärnbränsle liksom utarmat uran från anrikningsanläggningar blir möjliga att tillgodogöra för energiproduktion.
Kommentarer
Trackback