Accelererad utbyggnad av kärnkraft i Kina

Avtalet mellan Westighouse och Kina om utbyggnad av AP1000-reaktorer i landet börjar nu sättas i verket. Den nu kontrakterade investeringen beräknas uppgå till åtta miljarder US dollar. Två reaktorer på var och en av platserna Sanmeni Zhejiangprovinsen och Haiyang i Shandongprovensen ska byggas och de första påbörjas under våren. Förutom dessa kommer Kina att påbörja ytterligare två reaktorer på andra platser under innevarande år.

För Westinghouse kom ytterligare goda nyheter från Kina nyligen. Landets utveckling och energiplanering visar ett behov av att nästan fördubbla kärnkraftproduktionen under det närmaste årtiondet. Tidigare plan angav målet 40 GWe till år 2020 motsvarande fyra procent av landet elbehov. Denna målsättning har nu reviderats till 70 GWe.

Kinas kärnkraft ska fortsätta att byggas ut och kommer inte att påverkas av den globala finanskrisen enligt Yu Jianfeng, vide VD för China National Nuclear Corp (CNNC). Han ser fortsatta investeringar under en lågkonjunktur som en stimulans för den inhemska ekonomin. I linje med denna policy har Kina sedan november påbörjat ytterligare tre reaktorprojekt sedan november förra året, belägna i Zhejiang, Fujian och Guangdong.

Reaktorn i Sanmen med en effekt på 1 000 MWe blir den första att byggas av Westinghouse`s tredje generation reaktorer. Parallellt medde projekt som Westinghouse bygger, kommer att franska Areva, med start i höst, att uppföra tre reaktorer av typ EPR med effekt på 1 700 MWe, vilka planeras kunna tas i drift år 2014.


För närvarande har Kina elva reaktorer i drift, vilket enligt nuvrande program för utbyggnad kommer att vara effektmässigt mer än fördubblat inom sju à åtta år.


Källa: China Daily

VfK/BengtKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0