Kärnsamarbete Italien - Frankrike

Frankrikes president Sarkozy och Italiens premiärminister Berlusconi har tecknat ett avtal som jämnar vägen för utbyggnad av ny kärnkraft i Italien med fransk teknologi och med italienska ENEL som part i nya franska projekt.

Italien fasade ut sin tidigare kärnkraft efter en folkomröstning år 1987 och har sedan dess uppehållit ett moratorium för nya kärnkraftverk. Italien är idag världens största importör av el och till ett pris som ligger 45 procent över det europeiska genomsnittet. Berlusconi som i valet förra året deklarerade att han avser att återuppta användningen av kärnkraft i Italien väntar nu endast på att parlamentet ska ändra lagstiftningen efter den 20 år gamla folkomröstningen innan det nya avtalet kan sättas i verket.

Avsikten med avtalet är bland annat att fransk hjälp ska kunna avsevärt förkorta byggtiden för en ny italiensk reaktor. Därtill vinner man fördelar genom samarbete mellan franska och italienska elproducenter. En förstudie av utbyggnad av fyra EPR i Italien ska utföras i samarbete mellan länderna med en första EPR I Italien i drift år 2018.


ENEL har redan idag 12,5 procent ägarandel i Frankrikes första EPR (i Flamanville) och avser att ta lika stor andel i den nästkommande (i Penly). Den fortsatta inriktningen på kärnkraft stärks av kommande krav på klimatneutral och tillförselsäker elproduktion.

VfK/BengtKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0