Samarbete Tyskland - Ryssland

Under veckan har tyska Siemens och ryska Rosatom undertecknat ett "memorandum of understanding" till att bilda ett gemensamt bolag för att arbeta på den internationella kärnkraftmarknaden. Bolaget kommer att ägas till hälften av vardra parten och bli verksamt inom hela den kärnteknologiska kedjan från utbyggnad av reaktorer och tillverkning av kärnbränsle till avveckling och demontering av gamla, utfasade anläggningar.

Nyligen sade Siemens upp avtalet med sin tidigare franska partner Areva, som nu får en ny konkurrent i det nya bolaget. Samarbete kommer att vara avslutat i januari 2012 och Areva beklagar detta ensidiga avbrytande av avtalet. Den franske presidenten Sarkozy har också aktivt argumenterat för fransk know-how inom kärntekniken i syfte att ta nya marknadsandelar för det franska företaget.

Det nya avtalet är väl i takt med det ökande internationella intresset för kärnkraft när regeringarna söker sätt att minska beroendet av olja, gas och kol. Både de rekordhöga energipriserna under 2008 och tveksamheten kring leveranssäkerheten av olja och gas från Mellanöstern och Ryssland har påskyndat denna process.

Prognoser som offentliggjorts av Siemens säger att det till år 2030 kan byggas bortåt 400 nya reaktorer i världen motsvarande investeringar på 1250 miljarder US dollar. För närvarande är 32 reaktorer under byggnad och ytterligare 70 under planering.

Fortfarande har dock Tyskland en plan för avveckling av den egna kärnkraften även den nuvarande regeringen försöker få en ändring till stånd. Angela Merkel ger också sitt fulla stöd till det nu planerade nya bolaget.

VfK/Bengt





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0