Spallation kan ge svensk nytändning

Förhandlingarna om en ny forskningsanläggning i Lund, MaxIV, har gått i mål genom att en överenskommelse undertecknas mellan Lunds universitet, Region Skåne, Vetenskapsrådet och Vinnova. I anläggningen ska partiklar kunna undersökas på nanonivå med synkotronljus.


Etableringen av MaxIV bedöms öka förutsättningarna för att även den europeiska forskningsanläggningen European spallation source (ESS) ska placeras i Lund. Vissa forskare oroas dock av att projektets stora kostnader kan komma att strypa anslagen till annan forskning.

Den internationella efterfrågan på neutronbaserad forskning har under de senaste åren ökat. 1999 kunde OECD Global Science Forum konstatera behovet av nya mer kraftfulla neutrontillgångar och rekommenderade att nya anläggningar skulle byggas i USA, Japan och Europa. Förslaget att förlägga ESS i Sverige, nära Lund, har lagts fram av ett konsortium,  vilket inkluderar cirka 20 universitet, laboratorier, institut, regionala myndigheter och organisationer. Rivaliserande bud har lagts fram av Ungern, Spanien och Storbritannien.

Vilken positiv effekt ESS skulle kunna få kan visas genom att titta på erfarenheter från liknande anläggningar runt om i världen. En sådan framgångsrik "hot spot" är Grenoble-regionen i Frankrike, där den ursprungliga investeringen i den just nu världsledande neutronkällan ILL har resulterat i fortsatta investeringar i andra anläggningar, som en filial till European Molecular Biology Laboratory (EMBL), European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) och Minatec micro- and nanotechnology center. Dessa har i sin tur drivit på tillväxten inom universitetsvärlden, högteknologisk industri och bland flera avknoppningsbolag.

I en framtid kan vidarutvecklad spallationsteknik också bli aktuell för bearbetning av den konventionella kärnkraftens högaktiva avfall i avsikt att avsevärt förkorta dess radioaktiva avklingningstid samtidigt som ytterligare energi kan utvinnas ur materialet..

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0