England planerar för ny kärnkraft


Den brittiske energiministern Miliband tillkännagav nyligen att tio förläggningsplatser utsetts som tänkbara för ny kärnkraft, som en del i en övergripande strategi för energiförsörjningen. Kärnkraft ska tillsammans med koldioxidsnål förbränning och förnybara energislag minska utsläppen av växthusgaser och säkra energitillgången.

Planen presenterades tillsammans med fem andra rörande övergripande energifrågor, förnybar energi, naturgas och elproduktion fram till år 2025. Enligt uppsatt tidtabell ska parlamentet fatta beslut om planerna före valet nästa år.
 
De nuvarande förläggningsplatserna för brittisk kärnkraft med undantag för Dungeness, som lämnats av miljöskäl, finns med på listan. De aktuella orterna är Bradwell, Braystones, Hartlepool, Heysham, Hinkley Point, Kirksanton, Oldbury, Sellafield, Sizewell and Wylfa, av vilka Braystones och Kirksanton är nytillkomna och saknar tidigare kärnkraftanknytning.

Det kan förtjäna att påpekas att England en gång tillhörde kärnkraftens pionjärer när de första reaktorerna för elproduktion togs i drift i Calder Hall (1956 - 59), Chapelcross (1959 - 60), Berkely (1962) och Bradwell (1962).

VfK/BengtKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0