Expansiv kärnkraft i Tjeckien

Efter en anbudsförfrågan i augusti har Tjeckien nu fått tre preliminära anbud på utbyggnad av två nya reaktorer i landet med option på senare leveranser av ytterligare tre aggregat. Anbudsgivare är ryska Atomstroyexport, Westinghouse Electric och franska Areva. Slutgiltiga anbud förväntas komma in inom ett år och beslut om de första projekten ska tas under senare delen av är 2011.

De två första reaktorerna planeras bli förlagda till Temelin. Av de senare kan en reaktor komma att förläggas i Dukovany och de två övriga i Bohunice i grannlandet Slovakien. Enligt planen beräknas alla reaktorerna kunna uppföras inom en 15-årsperiod efter det att beslutet om igångsättning fattats.

I centrala och östra Europa studerar flera länder möjligheten till utbyggd kärnkraft genom nya reaktorer, eller förlängd drifttid för äldre, för att möta ökad efterfrågan av energi och för att ersätta uttjänta kraftverk. Tjeckien har idag två reaktorer i Temelin med total effekt på 2 000 MWe och fyra ryska reaktorer på totalt 1 900 MWe i Dukovany.Under år 2008 producerade kärnkraften 26,6 TWh, medan produktionen med kolbaserad generering var 35,9 TWh.

VfK/Bengt 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0