Progressivt i Finland

Den finska kraftindustrin med Fortum, E.ON och TVO i spetsen har till den finska regeringen lagt in ansökningar om tillstånd för byggnad av ytterligare tre reaktorer. Finland, som har EUs högsta elförbrukning per capita, kan inom tio år ha fördubblat sin elproduktion från kärnkraft. Tyngsta skälet är att man vill slippa beroendet av import från Ryssland, som under förra året nådde rekordnivåer.

Beslut väntas komma från regeringen denna månad. Finansminister Katainen sade nyligen i en intervju att importen var obekväm och att man inte ska betala Ryssland för elkraft som man kan producera själv. Idag kommer 15 procent av Finlands elförsörjning från den ryska importen, vilket gör landet med sin omfattande eltunga industri sårbart. Härtill kommer att all import av fossilgas sker från Ryssland, som därmed står för 75 procent av all importerad energi i Finland.

Man påminner sig också att Ryssland tre gånger under de senaste fem åren stängt av gasleveranserna till Ukraina med svåra störningar i samhället som följd. Därför står också försörjningssäkerheten högt på den finska agendan. Företrädare för kraftindustrin vill nu att alla sökande beviljas tillstånd för att sedan själva kunna bedömma den lämpligaste planeringen för nya reaktorprojekt. Från regeringshåll har antytts att åtminstone ett tillstånd kommer att ges ut.

Finlands nuvarande fyra reaktorer har en sammanlagd effekt på ca 2 700 MWe och till detta kommer 1 600 MWe för Olkiluoto 3 som är under byggand. De tre förslagna nya projekten skulle tillföra mellan 3 500 och 6 100 MWe. Regeringens prognos för landets elförbrukning anger en ökning från nuvarande 69 TWh per år till 100 TWh år 2030.

VfK/Bengt

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0