Kärnkraften åter expansiv

Sverige har under lång tid lidit under en systematisk antinukleär propaganda med rötter i 1980-talets "gröna-vågen"-optimism. Trots ett envetet bombardemang av "negativa nyheter" om kärnkraften har denna dock under alla år haft ett solitt stöd hos den svenska allmänheten med omkring 75 procent stöd i opinionsmätningarna. Enda skadan som uppstått är den politiskt betingade avvecklingen av reaktorerna i Barsebäck.

Denna skada har nu kunnat repareras genom uppgradering av återstående reaktorer så att det under 2009 i Sverige kunde produceras mera el med kärnkraft än åren före stängningen av Barsebäck. Det är remarkabelt att kunna notera detta år 2010 - året då all kärnkraft, enligt riksdagsbeslut efter folkomröstningen 1980, skulle vara avvecklad.

Efter återställning av Kärntekniklagen med bottagande av § 6 (den s k tankeförbudsparagrafen), är det på nytt möjlighet för oss i Sverige att tillgodogöra oss kärnteknikens utveckling i full skala. Kraftbolagen planerar nu för att ersätta de äldsta reaktorerna med moderna, större och effektivare enheter för att fortsatt kunna förse landet med prisvärd och ren elproduktion.

Sverige, som för 30 år sedan var ett föregångsland inom kärntekniken, har mycket att ta igen, men resurser byggs nu upp både inom utbildning och industri för att återta en sådan position. Kärnkraftens renässans drar fram över världen med full kraft och svensk kompetens ska ha rätt och möjlighet att fullt ut medverka i denna.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0