Kärnkraft till Bangladesh

Bangladesh har tecknat ett avtal med Ryssland om att ta i bruk kärnkraften i det energifattiga landet i Sydasien. Enligt avtalet ska Ryssland hjälpa till att bygga två reaktorer på 1 000 MWe vardera i norra delen av landet i närheten av staden Rooppur. Avtalet ska också omfatta leverans av kärnbränsle och återtagande av använt bränsle. Det slutliga avtalet ska undertecknas i september.

Enligt uttalande från energimyndigheten i Bangladesh förväntas den första av de två reaktorerna börja leverera kraft till nätet år 2017 och beräknad kostnad för anläggningen är drygt 1,5 miljarder USD per reaktor.

Bangladesh har under lång tid lidet av svåra elbortfall på grund av ökade elbehov i den snabbt växande ekonomin. Under det senaste året har dessa problem ökat dramatiskt till följd av utebliven investering i ny kraftproduktion. Utan åtgärd skulle landets ekonomi riskera att lida allvarlig skada genom energikrisen. Ett ytterligare skäl är att landets huvudsakliga energikälla, naturgas, börjar ta slut och kan vara helt förbrukad inom en tioårsperiod.

VfK/Bengt

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0