Minireaktorer igen

Nu gör Hyperion Power Generation Inc ett nytt försök att ta fram minireaktorer och säger i ett pressmeddelande att man "inom ett år" kommer att söka licens för en reaktor i "kylskåpsstorlek" hos de amerikanska kärnkraftmyndigheterna. I första hand är de tänkta att användas på ställen som är svåra att ansluta till ordinarie elnät.

Tillsammans med japanska Toshiba vill man erbjuda ett alternativ på marknaden som för närvarande globalt omfattar en volym på 135 miljarder USD i utlagda order på normalstora reaktorer. Hyperion hävdar att man redan har mer än 150 potantiella kunder. Ett utrymme för nya lösningar borde också finnas eftersom färska prognoser förutspår en årlig ökning på ca 2,5 procent under de närmast kommande 20 åren.

Enligt Hyperions kalkyler är inte heller prislappen särskilt skrämmande. Medan en genomsnittlig kommersiell reaktor på 1 200 MWe idag kostar ca 2,3 miljarder USD, tror sig Hyperion kunna leverera en reaktor på 25 MWe i "kýlskåpsformat" för ca 50 miljoner USD.

Certifiering av en ny reaktortyp är dock en flerårig process och än värre kan det bli för Hyperions idé eftersom inge småskaliga reaktorer finns att jämföra med. De små reaktorer som finns för fartygsdrift kan inte ge några referenser. Därför är det bäst att se tiden an och hoppas att man denna gång har tillräcklig uthållighet för att ta sig igenom myndigheternas argusgranskning. Även miljörörelsen lär ha synpunkter på det hela.

Vfk/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0