Finsk-ryskt samarbete

I ett pressmeddelande från finska Fortum meddelas att Fortum och det ryska ROSATOM har undertecknat ett "letter of understanding" om samarbete med kärnkraftteknik. Utvecklingen inom kärnkraftmarknaderna erbjuder goda möjligheter till vidgat samarbete kring applicering av deras kompetens inom området i kommande kärnkraftsprojekt.

Fortum har omfattande erfarenhet och stor framgång vad gäller byggnad, drift och underhåll av kärnkraftverk, men också lång erfarenhet av samägande och industriell utveckling inom kärnkraft i Finland och Sverige, och uppskattas internationellt för sin expertis inom kärnsäkerhet och avfallshantering.

ROSATOM omfattar mer än 250 företag och vetenskapliga institutioner. Dessa täcker hela kärnkraftcykeln från uranproduktion till avveckling av kärnanläggningar och intar ledande positioner inom flera områden på världsmarknaden för nukleär teknologi. ROSATOM är främst i världen på samtidigt uppförande av kärnreaktorer utomlands, på andra plats vad gäller uranreserver, femte plats inom uranbrytning och fjärde ifråga om elkraftgenerering. Det statliga företaget svarar också för 40 procent av världens urananrikning och täcker 17 procent av världens kärnbränslemarknad.

VfK/Bengt
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0