Kärnkraften håller ställningarna

I en uppdaterad rapport - Energy Trends 2030 - har EU-kommissionen kommit fram till att produktionen av kärnkraft kommer att ligga kvar på dagens nivå, om dagens utfasningspolitik kommer att fortsätta i Tyskland och Belgien, samt att projekterad utbyggnad i Bulgarien, Tjeckien, Frankrike, Finland, Ungern, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien genomförs.

Analysen förutsätter att de totala energibehoven stabiliseras, att förnybar energi till avsevärd del (64 procent av EUs elproduktion) och att kärnkraften används för att reducera användningen av fossila bränslen och påtagligt minska utsläppen av koldioxid. Rapportens slutsatser visar att kärnkraften nu definitivt uppfattas inom EU som koldioxidsnål energikälla.

Den kommentar man kan ge till rapporten rör främst på vilket sätt som den förutsatta mängden förbybar energi ska uppnås. Vattenkraften är i huvudsak redan utbyggd och efterfrågan på vedråvara börjar redan att göra marknaden instabil. Det som återstår är de intermitenta energikällorna solenergi och vindkraft och för dessa krävs flera tekniska genombrott både inom produktion och distribution för att kunna klara en stabil elförsörjning till acceptabel kostnad.

VfK/BengtKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0