Problem i Storbritannien

En av världens pionjärer på användning av kärnkraft för elproduktion har fått problem. Landet behöver stor utbyggnad av nya kraftverk för att inom de närmaste decennierna ersätta en rad åldrande, koleldade kraftverk och nu har en kommitté inom brittiska parlamentet börjat hysa tvivel om att det finns tillräcklig kapacitet av leverantörer av dessa anläggningar.

Energikommittén är skeptisk till att planerna på driftsättning av två reaktorer per år under åren 2020 - 25 går att genomföra. Man har också invändningar mot att den pågående planeringen klarar att förlägga tolv nya reaktorer på rätt plats för inkoppling till elnätet. Till detta kommer en oro om att regeringen har för litet inflytande över kommande investeringar och befarar att landet kan bli "dödligt fossilberoende" genom att allt för många gaseldade kraftverk kommer att byggas.

Ett problem som kraftindustrin emellertid förra månaden fick regeringens gehör för är täckningen av ökande elpriser som en massiv utbyggnad av ny kärnkraft och förnybar energi kommer att medföra. För den brittiske elkonsumenten är sannolikt detta ändå egalt eftersom avgifter för växthusgaser från de gamla kolkraftverken annars istället skulle få en liknande effekt på elpriset.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0