Bättre kärnkraft i Finland?

Ända sedan start har den finska kärnkraften varje år visat bättre tillgänglighet än den svenska. Vid ett seminarium nyligen lades korten på bordet.

I Finland har ingenjörerna och inte ekonomerna fått bestämma. Det har bland annat inneburit att man i Finland behållit ett stort, strategiskt reservdelslager för att snabbt kunna byta ut delar som fungerar mindre bra. I stället för att göra reparationer under tidspress har man snabbt kunnat byta ut hela komponenter. De utbytta komponenterna renoveras och läggs i lager för att finnas i beredskap.

I Finland har man också satsat på egen personal för att kunna ha full kontroll vid revisionerna, ändringarna och effekthöjningarna – och god beredskap för oförutsedda händelser. Under det stora moderniseringsarbetet vid TVO mellan 1990 och 1995 gjorde man en medveten satsning på nytt, yngre folk som placerades in i modernisteringsarbetet för att sedan komma ut som veteraner.

Det är kanske dags för den svenska kärnkraftsindustrin att ta lärdom av "lillebror", som dessutom ser ut att växa ikapp vad gäller installerad effekt.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0