Olyckan i Fukushima

Följden av de skador som tsunamin tillfogat reaktorerna i Fukushima har utvecklas till härdhaverier som för stunden klassats till svårighetsgraden INES 5. Innebörden av detta är att påverkan på anläggningens omgivning p g a utsläpp att radioaktivt material ej kan försummas.

De senaste rapporterna anger att man har klarat, eller håller på att klara reaktorhärdarnas kylning med hjälp av havsvatten. Det har heller ännu ej rapporterats om någon skada på reaktorinneslutning och att hittills gjorda utsläpp skett vid dumpning av ånga för att hålla nere trycket i reaktortankarna.

Det är fortfarande inte möjligt att helt betrakta situationen som 'stabil' i de drabbade reaktorerna, men om inget oförutsett inträffar torde möjligheterna att etablera en långsiktigt säker kylning genom inpumpning av havsvatten vara inom räckhåll.

Ekonomiskt är det för kraftbolaget TEPCO svårt bakslag, även om reaktorerna uppnått en drifttid på omkring 40 år, då ingen av dem blir möjliga att använda efter det som inträffat.

VfK/Bengt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0