Reaktorprojekt startar i Turkiet

Enligt meddelande från ryska AtomEnergoProjekt, som utsetts till leverantör av Turkiets första kärnkraftverk, kommer site-arbetet att inledas denna månad. Ett team av geologer och ingejörer är redan på plats. Förarbetet vid anläggningsplatsen Akkuyu, som blir underlag för detaljkonstruktionen av anläggningen, beräknas vara klart i mitten av 2012

Enligt ett avtal på regeringsnivå kommer kraftverket att byggas, ägas och drivas av Ryssland. Avtalet omfattar uppförande av fyra reaktorer av typ VVER med vardera en effekt på 1 200 MWe. Det statliga ryska bolaget Rosatom kommer att bilda ett separat dotterbolag för projektet, med inledningsvis 100 procent ägande varav 49 procent senare kan säljas till turkiska investerare.

Det turkiska elbolaget TETAS har ställt garantier för avsättning av anläggningens elproduktion, till 70 procent för de två första reaktorerna och 30 procent för de två sista till ett pris av 12,35 US cents per kWh, under de första 15 åren av kommersiell drift av anläggningen. Reaktorerna är planerade att sättas i drift under perioden 2018 - 21.

VfK/Bengt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0