Kärnkraften överlever även Fukushima

Tidigare IAEA-chefen Hans Blix gjorde nyligen ett uttalande om kärnkraftens framtid efter olyckan i Fukushima. Han betraktar händelsen som "ett gupp i vägen" och ser ingen avgörande ändring av riktningen för kärnkraftens utveckling. "Om man talar med regeringar, som är de som fattar de avgörande besluten, så är det ingen tvekan om att en stor majoritet kommer att stå kvar vid sina fastlagda planer".

På samma sätt som efter haverierna i Three Mile Island och Tjernobyl, kommer ett fortsatt arbete med säkerhetsfrågor att göra framtidens kärnreaktorer allt säkrare. Tredje generationens reaktorer som nu byggs är i olika avseenden mindre känsliga för såväl inre som yttre störningar och de Gen IV-reaktorer som utvecklas för framtiden inriktas på ett oberoende av aktiva insatser, såväl manuella som maskinella, för sin kylning. På samma sätt som inom andra tekniska områden krävs utveckling för att nå allt bättre standard.

Det förtjänar att påpekas att reaktorerna i Fukushima konstruerades för 50 år sedan och hade tekniska begränsningar för en uppgradering till den kravnivå som gäller för de reaktorer som byggs idag.

VfK/Bengt 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0